KEFALONIA travel guide

 

Kefalonija predstavlja savršeno mesto za odmor, po mojoj meri.

Jonska obala je prelepa i nakon posete Krfu, Lefkadi i Pargi prethodnih godina, spremila sam se za najveće ostrvo ove regije, Kefaloniju. Na internetu sam pronašla divne fotografije, čekirala nekoliko “must see” stavki i rezervisala kućicu preko airbnb-a. Put do Kefalonije nije komplikovan, nakon odličnog autoputa do Igumenice nastavlja se ka jugu i vožnja trajektom od Lefkade do Fiskarda na Kefaloniji traje oko 2h. Može se doći i direktno avionom, aerodrom se nalazi tik do glavnog grada, Agrostolija. Ostrvo je veliko i bez automobila nema dobrog obilaska i doživljaja. Putevi su inače jako dobri i bezbedni. Naše turističke agencije uglavnom nude istočnu obalu, a ja sam (vodeći se iskustvima sa Krfa i Lefkade) bukirala smeštaj na zapadu, jer ta obala pruža više plaža, lepših i atraktivnijih. Stvari koje su odmah ukazale da će ovo biti pravi odmor:

Svaka plaža je unikatna

Nema gužve i uvek možeš pronaći svoj kutak i prostor

Parking nije problem

Obišla sam desetak plaža i svaka od njih je bila nešto novo – potpuno drugačiji ambijent. Kefalonija mi nije ostavila utisak party ostrva, tako da su mir i odmor ključne stvari koje su me osvojile.


Obavezno posetiti: Melissani jezero i Myrtos plažu.

Velike i atraktivne plaže: Myrtos, Petani, Skala, XI.

Ušuškane plaže: Atheras, Agia Eleni, Lagadakia, Lepeda, Assos, Antisamos.

Simpatični gradovi: Agrostoli, Lixouri, Fiscardo, Assos, Sami.


Put do Kefalonije jeste nešto dalji i skuplji (cena trajekta za automobil i četvoro ljudi je oko 140eur), ali stvarno vredi. Što se smeštaja tiče definitivno preporučujem zapadnu obalu i sopstvenu organizaciju preko airbnb-a (sigurno ćete uštedeti i naći nešto po vašem ukusu). Nadam se da će slike bar malčice dočarati raznolikost ovog ostrva, a u sledećem tekstu pisaću o omiljenim plažama i njihovim specifičnostima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *